Piernikowe tiramisu z malinami

Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser zawierający smaki lata i zimy 🙂Klasyczny deser tiramisu w formie nieco zmienionej i uproszczonej … bez jajek! Mięciutkie, pachnące korzennymi przyprawami pierniczki, namoczone w aromatycznej kawie, skryte w lekkim śmietanowym kremie w towarzystwie świeżych malinami i ciemnego kakao. Przepis powstał przy okazji konkursu „Przepis na Kopernka” i powiem Wam nieskromnie jest cudny!  Polecam Wam koniecznie do wypróbowania  🙂 

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %

250 g serka mascarpone

½ szklanki cukru pudru

 200 g Pierników Toruńskich Katarzynek

1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki kakao

200 -300 g świeżych malin

Wykonanie:

Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem  i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).

Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać pierniki. Pierniki maczamy w kawie i układamy w naczyniu. Na piernikowy spód wyciskamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy maliny delikatnie wciskając je w krem. Następnie całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników nasączonych kawą, przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Piernikowe tiramisu z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa