Pierniczki korzenne

 Zapach świąt … polecam chrupiące korzenne pierniczki 

 IMGP3961 IMGP3852

Składniki:

600 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

200 g miodu

200 g cukru pudru

120 g masła

1 jajko

2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder dodajemy sodę oraz przyprawy. Na środku „kopca” robimy wgłębienie, wbijamy jajko i wlewamy miód  (jeśli jest w stałej postaci podgrzewamy go do rozpuszczenia), dodajemy pokrojone w kostkę masło. Składniki zagniatamy na gładką jednolitą masę. Z ciast formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.

Od kuli odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na ok. 3 mm, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką (ciasto nie powinno się przyklejać do stolnicy), wycinamy gwiazdki, reniferki, serduszka …

Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 5-7 min. Po upieczeniu wystudzamy na kratce i wkładamy do szczelnych pojemników.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa