Mleczna kanapka

Puszysty, czekoladowy biszkopt przełożony lekkim mlecznym kremem … poporcjowany w kostki … a każda oblana błyszczącą czekoladową polewą … Trudno się oprzeć, aby nie sięgnąć po kolejny … i kolejny kawałek 😉 Pycha!
4 urodzinki (67)-2-2 4 urodzinki (62)

Składniki na kakaowy biszkopt (forma o wymiarach 25x30cm)

5 jajek kasy L w temperaturze pokojowej

1/3 szklanki mąki pszennej (40 g)

½ szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)

2 łyżki ciemnego kakao

¾ szklanki drobnego cukru do wypieków (130 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na mleczny krem (źródło przepisu na krem: Cynamonowy pył)

2,5 szklanki mleka 

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 

2 łyżki miodu

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

********************

125g masła 

125 ml śmietany kremówki 

4 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

Składniki na błyszczącą polewę:

8 łyżki cukru

4 łyżki kakao

100 g masła

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Wykonanie biszkopt:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w trzech partiach cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy olej i ponownie miksujemy. Puszyste ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

Wykonanie mleczny krem:

Mleko , cukier, cukier waniliowy, miód i obie mąki mieszamy w garnku i wstawiamy na gaz, gotując tak jak budyń . Odstawiamy do ostudzenia.

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. 

Ostudzoną masę miksujemy z masłem. Następnie cały czas miksując wlewamy śmietankę. Na końcu powoli dolewamy do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksujemy i odstawiamy, aby masa lekko stężała.  

Wykonanie polewa czekoladowa:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i przekładamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.

Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty. Na jeden blat rozkładamy tężejącą mleczną masę, przykrywamy drugim i dokładnie przyciskamy Przyduszamy deską do krojenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na cala noc. Następnego dnia ciasto kroimy na kwadraty i polewamy polewą. Odstawiamy, aby polewa stężała.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa