Mazurek z białą czekoladą i kruszonymi bezami

Świąteczne mazurki w kształcie jajek …z dżemem malinowym, białą czekoladą i pokruszonymi bezami. Pyszne!

mazurek z dżemem malinowym i białą czekoladą (66) mazurek z dżemem malinowym i białą czekoladą (69)

Składniki na, dwa jajka wysokości ok. 27 cm

250 g mąki pszennej tortowej

50 g cukru pudru

200 g masła

2 żółtka

szczypta soli

Dodatkowo:

3/4 szklanki dżemu malinowego

100 g białej czekolady

50 ml śmietany kremówki

odrobina różowego barwnika spożywczego

kilka pokruszonych bez, np. z tego przepisu

garść drażetek z białej czekolady, do ozdoby

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt jajka, wycinamy wzór. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm. Przykładamy wzór odrysowanego jajka i wycinamy w cieście dwa mazurki. Pozostałe skrawki zagniatamy, robimy z nich dwa długie wałeczki do stworzenia rantów naszych jajek. Wałeczki przyklejamy do ciast na białko. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut lub do czasu aż się ładnie zarumieni. Mazurkowe spody odstawiamy do przestygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietaną. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruche spody smarujemy dżemem malinowym. Wylewamy na nie białą czekoladę, ale nie wszystką. Do pozostałej czekolady dodajemy odrobinę różowego barwnika. Na białej masie cienką stróżką rozlewamy zabarwioną na różowo czekoladę. Mazurki zdobimy rozkruszonymi bezami i czekoladowymi drażetkami.

Smacznego!

mazurek z dżemem malinowym i białą czekoladą (12) mazurek z dżemem malinowym i białą czekoladą (7)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa