Lody śliwkowe

Owocowe lody domowej roboty, tym razem śliwka w roli głównej! Piękny kolor i naprawdę  owocowy smak.

IMGP3393-2IMGP3376 IMGP3400 IMGP3361 - Kopia IMGP3365

Składniki:

500 ml mleka 3,2 %

200 ml śmietany kremówki 36 %

8 – 9  dużych śliwek

8 łyżek cukru lub wiecej w zależności jaki slodkie mamy śliwki

Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i śmietaną, dodajemy cukier ( 4 łyżki ) i doprowadzamy do wrzenia. Zestawimy z palnika.

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekladamy na patelnię zasypujemy pozostałym cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Śliwki puszczą sok a cukier się rozpuści. Owoce trzymamy na wonlym ogniu do czasu, aż śliwki się rozpadną a sos zredukuje.  Śliwkową masę dodajemy do mleka i śmietany, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce.

Dobrze schłodzoną masę śliwkową miksujemy na najwyższych obrotach miksera. Masę lodową, zamiast miksować można przelać do maszyny do wyrabiania lodów i postępować zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.

Lody przelewamy do pojemnika lub naczynia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na minimum 5 godziny do lodówki. Co godzinę lody mieszamy (czynność powtarzamy minimum 2-3 razy, jeśli chcemy, aby lody był puszyste i pozbawione kryształków lodu). Zamrażamy. Lody przed podaniem wyjmujemy z zamrażarnik na ok. 20 minut, aby lekko zmiękły. Podajemy w pucharkach lub w wafelkach domowej roboty.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Lody śliwkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa