Lody czekoladowe z bakaliami

Lody czekoladowe domowej roboty! Bardzo słodkie o idealnej kremowej konsystencji … na bazie mleka skondensowanego i śmietany z dodatkiem bakalii, gorzkiej czekolady i ciasteczek. Bardzo proste wykonanie!

lody czekoladowe z bakaliami (10) lody czekoladowe z bakaliami (7)

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g)

500 ml śmietany kremówki 36 %

3 łyżki kakao

100 g gorzkiej czekolady

50 g rodzynek

50 g skórki pomarańczowej

50 g herbatników

Wykonanie:

Herbatniki rozkruszamy, rodzynki, czekoladę i skórkę pomarańczową siekamy na mniejsze kawałki. Odstawiamy.

Mleko i śmietana powinny być dobrze schłodzone.

Do miski przekładamy mleko skondensowane, dodajemy kakao i miksujemy około 2 minut, aby masa się napowietrzyłam. Odstawiamy. W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, następnie dodajemy ją w dwóch partiach do masy z mleka i kakao. Delikatnie mieszamy szpatułka. Na koniec dodajemy bakalie i herbatniki. Mieszamy i przekładamy do pojemnika. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl