Kurczak w migdałach z carpaccio z buraków i zapiekanymi ziemniakami z pietruszką

 IMGP1054

IMGP1030IMGP1055

Składniki:

1 pierś z kurczaka

migdały w płatkach ok. 30 dag

1 jajko

7  małych buraków

7  ziemniaków

3 łyżki oliwy z oliwek

suszona pietruszka

Składniki na sos do buraków:

1 łyżka octu balsamicznego winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

pieprz

sól morska

suszona pietruszka

Wykonanie:

Carpaccio z buraków

Buraki obieramy, gotujemy w całości do miękkości, kroimy na plastry (grubość w zależności od upodobania). W małym naczyniu łączymy ze sobą ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną pietruszką. Sosem polewamy buraki.

Zapiekane ziemniaki.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą z oliwek, opruszamy solą oraz suszoną pietruszką, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 15 min. (tem. 180 st. C).

Kurczak w migdałach.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na centymetrowe plastry. Opruszamy solą. Kawałki kurczaka zamaczamy w rozbełtanym jajku z solą i pieprzem, panierujemy w płatkach migdałowych, pieczmy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa