Kurczak pieczony

Przepis na perfekcyjnie upieczonego kurczaka … nafaszerowanego kawałkami cebulki, czosnku, poszatkowanej natką pietruszki oraz kawałkami cytryny, która to nadają mięsu cudownego,  lekko cytrusowego aromatu. Idealne propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Polecam!

Składniki:

1 kurczak w całości ok 1,5 -2 kg

½ cytryny

½ pęczka świeżej pietruszki

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

3 marchwie

Składniki na marynatę:

3-4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki

2 szczypty pieprzu cayenne

1 łyżeczka majeranku

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).

Cytrynę myjemy kroimy w ćwiartki. Natkę pietruszki myjemy i szatkujemy, nie musi być za drobno. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka.

Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Rozkładamy na spodzie naczynia żaroodpornego.

Wszystkie przyprawy na marynatę wsypujemy do miseczki, wlewamy olej i mieszamy.

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Do środka kurczaka wlewamy trochę marynaty, wkładamy cytrynę kawałki cebuli, czosnek oraz pietruszkę. Nogi kurczaka związujemy sznurkiem tak, aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.

Kurczaka układamy w naczyniu na ruszcie z marchewki na jednym boku. Wstawiamy go na ok. 25 minut do piekarnika. Po tym czasie przewracamy kurczaka na drugi bok i pieczemy następne 25 minut. Następnie kurczaka układamy piersiami do góry i pieczemy ok. 1 godzin, w zależności, jaki duży kurczak czas pieczenia możemy skrócić lub wydłużyć.

Upieczonego kurczak wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, aby soki równomiernie się rozeszły. Mięso porcjujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Kurczak pieczony”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa