Herbata lipowa z miodem
Dziś mam dla Was herbatę lipową z miodem … idealną na jesienno-zimowy okres. Dla mnie smak dzieciństwa …Mama zaparzała nam taką herbatkę przy przeziębieniu, ja swoim dzieciom i mężowi też ją podaję 🙂
Taki „złoty” napar łagodzi kaszel, ból gardła i chrypkę, działa napotnie … a posłodzony miodem nie dość, że cudownie smakuje to jeszcze ma zwiększone właściwości zdrowotne.
Miód dzięki swym prozdrowotnym właściwościom wzmacnia naturalną odporność naszego organizmu, działa bakteriobójczo i pomaga zwalczać objawy przeziębienia. U nas najbardziej lubiany miodem wśród domowników jest miód wielokwiatowy, który ma delikatny niedominujący smak, przez co dzieciom bardzo smakuje.
Zwracajcie uwagę na etykiety przy zakupie miodów, ja nie raz się nacięłam i kupiłam mieszankę miodów chińskich o niewiadomym składzie i dziwnym smaku! Od tej pory w miód zaopatruję się tylko w polskich pasiekach.
Składniki:
1 spora garść ususzonych kwiatów i lipy
1 litr gorącej wody
3-4 łyżeczki dobrego miodu ( u mnie pyszny polski miód wielokwiatowy z bławatkiem od „Miody Bartkowiak”)
Wykonanie:
Ususzone kwiaty lipy wrzucamy do dzbanka zalewamy gorącą wodą. Zamykamy dzbanek i odstawiamy do zaparzenia na ok. 10 minut.
Herbatę nalewamy do szklanek słodzimy miodem i podajemy.
Smacznego!
Cudo!
pyszne i zdrowe 🙂