Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej. Idealne na obiad lub lunchboxa do pracy. Dla mnie najlepsze z pieczonymi burakami i świeżą sałatą.
Składniki:
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 puszki ciecierzycy
2 garście poszatkowanej białej kapusty lub kapusty pekińskiej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletów
sol, pieprz do smaku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta papryczki chili
olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy wodą w stosunku 1;2 , czyli 3/4 szklanki kaszy zalewam 1,5 szklanki wody i gotujemy do miękkości.
Na patelnię wlewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę, podsmażamy do miękkości. Do dużej miski lub naczynia przekładamy kaszę, dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę, podsmażoną kapustę z cebulą, sól, pieprz, chili i kurkumę. Składniki miksujemy za pomocą blender tzw. żyrafy. Masa nie musi być idealnie zmiksowana. Masę próbujemy, w razie potrzeby doprawimy jeszcze solą i pieprzem. Do masy dodajemy jajka oraz bułkę tartą, mieszamy. Jeśli masa na kotlety wydaje się Wam za rzadka dosypujemy jeszcze bułki tartej. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej podajmy z świeżą sałatą i pieczonymi burakami z tego przepisu.
Kotlety możemy przechowywać do kilku dni w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz