Frytki z cukinii

Cukiniowe paluchy, czyli frytki z cukinii … zdrowa, smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego … polecam!

frytki z cukinii (35)frytki z cukinii (3)Składniki:

2 duże cukinie

Składniki na panierkę:

¾ szklanki otrębów pszennych

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki bułki tartej

50 g żółtego sera (gouda)

½ łyżeczki soli

pieprz

Dodatkowo:

2 jajka

oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy na trzy równe części. Każdą cześć przekrawamy na pół i kroimy wzdłuż w zgrabne słupki. Odstawiamy.

Ser kroimy w bardzo małą kosteczkę. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na panierkę i dokładnie mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy. Każdy kawałek cukinii zamaczamy w jajku i obtaczamy w panierce. Układamy na blaszce skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut do czasu aż cukinia zmięknie a panierka stanie się chrupiąca.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa