Figi zapiekane z miodem i orzechami
Figi zapieczone w miodzie z odrobiną porzeczkowej nalewki i ajerkoniaku … doprawione szczyptą cynamonu i posypane chrupiącymi orzechami. Aromatyczny, naprawdę słodki deser … idealny do popołudniowej filiżanki kawy.
Składniki:
3 figi
3 łyżeczki miodu
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka brązowego cukru
3-4 obrane orzechy włoskie
30 ml ajerkoniaku
30 ml nalewki porzeczkowej (może być również wiśniowa)
Dodatkowo:
kilka listków mięty
Wykonania:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Figi myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy nożem na krzyż. Owoce układamy w naczyniu do zapiekania. W środek każdej figi wkładamy łyżeczkę miodu, oprószamy cynamonem i posypujemy orzechami. Figi polewamy nalewką i ajerkoniakiem, na koniec posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane owoce zapiekamy ok. 15 – 20 minut. Podajemy do filiżanki kawy, najlepiej jeszcze ciepłe z listkiem mięty lub łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Dodaj komentarz