Dutch baby

Dutch baby … coś pysznego i prostego! Płynne ciasto, … jak na naleśniki wylane na patelnie i wstawione do piekarnika.  Ciasto pięknie wyrasta i cudnie smakuje! Podane z owocami i odrobiną cukru pudru … pychaaaa! na śniadanie lub deser … idealne!

Składniki (patelnia 24 cm średnicy):

3 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki masła klarowanego
ulubione owoce ( u mnie jagody ze słoika, mrożone maliny, cytryna i mięty) 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200st.C z termoobiegiem.
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła zmiksować. Ciasto będzie płynne, takie ma być.

Masło roztopić na patelni z odpinaną rączka lub taką którą można wstawić do piekarnika. Na roztopione masło wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Naleśnik będzie gotowy jak pięknie wyrośnie a jego brzegi się zarumienią.
Dutch baby podawać z owocami i cukrem pudrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa