Drożdżówki z białym makiem (słodkie makowe paluchy)

Słodkie drożdżowe paluchy z makiem … idealne do filiżanki kawy. Zachęcam do upieczenia w weekend!

drożdżówki z białym makiem (33) drożdżówki z białym makiem (31) drożdżówki z białym makiem (9)

Przepis na ok. 16 drożdżówek.

Składniki na ciasto drożdżowe:

500 g mąki + mąka do podsypywania

½ szklanki cukru

12 g suchych drożdży

250 mln mleka

1/3 kostki masła

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

2 szklanki białego maku

100 g rodzynek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100 g masła

kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Wykonanie farsz:

Mak płuczemy, zalewamy gorącą wodą i odstawimy na 30 minut. Następnie dokładnie odcedzamy mak z wody i mielimy 2- krotnie przez maszynkę razem z rodzynkami i skórką pomarańczową. W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy zmielony mak z bakaliami, cukier i przesmażamy całość uważając, aby składniki się nie przypaliły. Farsz mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Można wstawić na noc do lodówki.

Wykonanie ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem i cukrem Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, i drożdżami wlewamy jajko i ciepłe (nie gorące!) mleko z masłem i cukrem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub miksera za końcówką haka, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach: ok.45×60 cm. Prostokąt przekrawamy na pół. Na każdą cześć układamy do połowy farsz wzdłuż dłuższego boku. Następnie składamy ciasto na pół, zlepiając boki ciasta. Lekko wałkujemy, aby warstwy się połączyły. Każdy prostokąt kroimy na 8 części. Małe kawałki skręcamy dwukrotnie i układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 17 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią. Jeszcze ciepłe lukrujemy (cukier puder wymieszany z gorąca wodą).

Smacznego!

drożdżówki z białym makiem (59) drożdżówki z białym makiem (57)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

drożdżówki z białym makiem (56) drożdżówki z białym makiem (43)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

drożdżówki z białym makiem (41) drożdżówki z białym makiem (44)

Jedna odpowiedź na „Drożdżówki z białym makiem (słodkie makowe paluchy)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa