Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym

Po prostu pyszne …wilgotne, czekoladowe babeczki z jeszcze lepszym kremem z orzechów włoskich. Jak znalazł w taką deszczową pogodę jak u mnie dziś za oknem…

Składniki na 12 sztuk:

2/3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

120 g masła

½ szklanki kakao

55 g gorzkiej czekolady

2 duże jajka

¾ szklanki cukru trzcinowego

½ szklanki kwaśniej śmietany 18%

Składnik krem orzechowy:

200 g zmielonych orzechów włoskich

200 ml mleka

150 g cukru

200 g miękkiego masła

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 170 st. C bez termoobiegu.

Mąką mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, odstawiamy.

W małym rondelku roztapiamy masło, zestawiamy z palnika i wsypujemy połamaną czekoladę, odstawiamy do czasu aż czekolada się rozpuści, następnie wsypujemy kakao i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Jajka razem z cukrem ubijamy na puszysto. Do ubitej masy dodajemy pomału czekoladową masę, cały czas miksując. Dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając delikatnie szpatułką. Babeczki pieczemy w temperaturze 170 st. C bez termoobiegu ok.20 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki studzimy na kratce.

Wykonanie krem orzechowy:

Orzechy zalewamy mlekiem, zagotowujemy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawimy do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechową. Miksujemy do czasu uzyskania w miarę gładkiej masy.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.

Smacznego!

Źródło przepisu na babeczki; Moje Wypieki, krem pochodzi z gotujemy.pl

6 odpowiedzi na „Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa