Czekoladowa tarta z granatem
Kruche czekoladowe ciasto, wypełnione po brzegi pyszną, aksamitną masą śmietanowo – serową (na bazie śmietanowego serka Philadelphia). Wierzch uwieńczony orzeźwiającymi owocami granatu i moją ulubioną gorzką czekoladą!
Składniki na ciasto (na dwie tarty o wymiarach 35 x 11 cm):
270 g mąki pszennej
30 g kakao
1 jajko
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
Składniki na masę:
200 ml śmietany kremówki
200 g serka Philadelphia
kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
Dodatkowo:
1 granat
30 g gorzkiej czekolady
Wykonanie ciasto :
Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, a nastepnie ciasto owijamy w folią spożywczą i odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6-7 mm, przekładamy do form starannie je wylepiając. Formy z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki, a następnie na ciasto układamy papier do pieczenia, na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie usuwamy papier z ziarnami i pieczemy kolejne ok.10 minut. Upieczone kruche ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy serek, miksujemy, a następnie dodajemy cukier puder. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Gotową masą przekładamy na tarte, na brzegach rozkładamy owoce granatu, na wierzch ścieramy czekoladą, (aby uzyskać malutkie ruloniki czekoladę ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw).
Smacznego!
Ps.
Krem można usztywnić żelatyną. Żelatynę (na podaną ilość śmietany ok. 1 1/2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy do niej dwie łyżki kremu, mieszamy i miksujemy z kremem.
Dodaj komentarz