Cukinia z pęczakiem i kurkami
Na obiad lub kolację … cukinia faszerowana kaszą pęczak, kurczakiem i kurkami z dodatkiem świeżego koperku i pomidorków koktajlowych.
Składniki:
1 większa cukinia lub 2 mniejsze
1 szklanka kaszy pęczak
1 garść kurek (świeżych lub mrożonych)
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
½ szklanki śmietany 18 %
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie:
Pęczak zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Cukinię przekrawamy w wzdłuż, wydrążamy środek za pomocą łyżeczki pozostawiając około pół centymetrowy rant. Miąższ z cukinii podsmażamy na oleju a następnie przekładamy do naczynia i blendujemy. Odstawiamy.
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Na patelnię, na której podsmażaliśmy cukinię wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Do kurczak wsypujemy oczyszczone kurki i dodajemy masło. Smażymy do miękkości. Następnie dodajemy zblendowaną cukinię, śmietanę i koperek. Całość doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Mieszamy.
Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy farszem i skrapiamy oliwą. Dodatkowo dorzucamy pomidorki koktajlowe. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 30 minut po piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Smacznego!
Dodaj komentarz