Cukinia z pęczakiem i kurkami

Na obiad lub kolację … cukinia faszerowana kaszą pęczak, kurczakiem i kurkami z dodatkiem świeżego koperku i pomidorków koktajlowych.

cukinia z peczakiem i kurkami (13)cukinia z peczakiem i kurkami (7) cukinia z peczakiem i kurkami (9)

 Składniki:

1 większa cukinia lub 2 mniejsze

1 szklanka kaszy pęczak

1 garść kurek (świeżych lub mrożonych)

1 pojedyńcza pierś z kurczaka

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka masła

1 łyżka posiekanego świeżego koperku

½ szklanki śmietany 18 %

sól, pieprz do smaku

oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Pęczak zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Cukinię przekrawamy w wzdłuż, wydrążamy środek za pomocą łyżeczki pozostawiając około pół centymetrowy rant. Miąższ z cukinii podsmażamy na oleju a następnie przekładamy do naczynia i blendujemy. Odstawiamy.

Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Na patelnię, na której podsmażaliśmy cukinię wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Do kurczak wsypujemy oczyszczone kurki i dodajemy masło. Smażymy do miękkości. Następnie dodajemy zblendowaną cukinię, śmietanę i koperek. Całość doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Mieszamy.

Cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy farszem i skrapiamy oliwą. Dodatkowo dorzucamy pomidorki koktajlowe. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 30 minut po piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa