Burgery z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem

Ostatnio u nas często goszczą burgery, rybne, wegeteriańskie, w wersji fit i nie całkiem fit 😉 ale zawsze pyszne J. Dziś mam przepis na klasycznego burgery z sosem musztardowym i kiszonymi ogórkami. Polecam Wam!

Składniki na ok. 6 burgerów (ilość zależy od wielkości bułek)

500 g mięsa wieprzowego (szynka)

150 g surowego boczku

1 średniej wielkości cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 bułka kajzerka namoczona w mleku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

olej do smażenia

Dodatkowo:

Bułki na burgery

1 pomidor pokrojony w plasterki

3 kiszone ogórki

½ czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki

Dodatkowo:

3 łyżki majonez

2 łyżeczki musztardy dijone

Wykonanie:

Przygotowanie mięsa. Bułkę namaczamy w mleku. Cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką odsączoną z mleka.

Mięso doprawimy solą i pieprzem, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie a następnie kilka minut wyrabiamy ręką. Mięso odstawiamy na 15 minut lub jeśli się Wam spieszy od razu formujemy burgery o wielkości nieco większej niż średnica bułki, grubości około 1 centymetra.

Burgery smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie sosu. Do miseczki wkładamy majonez i musztardę. Dokładanie mieszamy i odstawiamy.

Bułki przekrawamy na pół, układamy na grillu i  podpiekamy do czasu aż się ładnie zarumienią.

Składamy burgery. Podpieczone bułki smarujemy sosem, układamy gorące mięso, plasterki pomidora, cebuli i kiszonego ogórka, polewamy ponownie sosem musztardowym przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Burgery z sosem musztardowym i kiszonym ogórkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa