Brownies z mlecznej czekolady
Na weekendowe pieczenie polecam pyszne, rozpływające się w ustach brownies z mlecznej czekolady.
Składniki:
300 g mlecznej czekolady, zużyłam poświąteczny zapas czekoladowych zajęcy;)
200 g masła
3 jajka
½ szklanki cukru
100 g mąki
2 łyżki ciemnego kakao
duża szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (piekę z termoobiegiem)
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w garnku, na wolnym ogniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważamy aby nie przypalić.
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach dodajemy roztopioną czekoladę, następnie mąkę, kakao i sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut (nie dłużej, aby nie było przesuszone, powinno być wilgotne). Gdy przestygnie kroimy na kawałki.
Smacznego!
Domowe słodycze to istne cudo ! 🙂
Dokładnie:-)
Wygląda cudownie! Z chęcią zjadłabym kawałeczek. Muszę znaleźć chwilę czasu i upiec to przepysznie wyglądające ciasto 🙂
Polecam:-)
To ciasto musi być istnym szaleństwem dla podniebienia. Uwielbiam czekoladę mleczną, a jeśli jest jej tyle w przepisie to jest to dla mnie absolutna radość i się już nie mogę doczekać, aż upiekę jutro ten pyszny deser. Moi bliscy oszaleją 😀 Niestety ja nie mam zapasów czekoladowych zająców i muszę zrobić zakupy 😀 ale jakie będą tego pyszne efekty już się nie mogę doczekać. Dziękuję za mega inspirację kulinarną!
Cieszę się :-).Miłego pieczenia i smacznego!
Mam 11 lat, to bylo moje pierwsze ciasto i wyszło przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało i prosili o dokładki. Polecam serdecznie!
Bardzo się cieszę :)))