Brownies z mlecznej czekolady

Na weekendowe pieczenie polecam pyszne, rozpływające się w ustach brownies z mlecznej czekolady. 

Składniki:

300 g  mlecznej czekolady, zużyłam poświąteczny zapas czekoladowych zajęcy;)

200 g masła

3  jajka

½ szklanki cukru

100 g mąki

2 łyżki ciemnego kakao

duża szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (piekę z termoobiegiem)

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w garnku, na wolnym ogniu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważamy aby nie przypalić.

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach dodajemy roztopioną czekoladę, następnie mąkę, kakao i sól. Ciasto przekładamy na blaszkę (25*30 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut  (nie dłużej, aby nie było przesuszone, powinno być wilgotne). Gdy przestygnie kroimy na kawałki.

Smacznego!

8 odpowiedzi na „Brownies z mlecznej czekolady”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa