Babeczki makowe
Kruche babeczki wypełnione aromatycznym, makowym farszem. Piękne i smaczne! Babeczki można zrobić, a kiedy przyjdzie na nie ochota wystarczy tylko odmrozić i delektować się ich smakiem.
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk 5 cm):
270 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na makowy farsz:
200 g maku mielonego
170 ml wody
100 g cukru
3 łyżki miodu
50 g masła
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel olejku rumowego lub migdałowego
2 jajka
Wykonanie farsz makowy:
Wodę zagotowujemy z masłem cukrem, miodem, cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż mak spęcznieje. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajko, miksujemy i odstawiamy.
Wykonanie ciasto:
Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3.
Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki.
Mniejszą część ciast rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy krążki o średnicy nieco większej niż średnica foremek od babeczek. W każdym krążku wykrawamy gwiazdki i przykrywamy tak przygotowanym kawałkiem ciast babeczki, ranty ciasta dociskamy.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20 do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Czy maku i skórki pomarańczowej ma być na pewno tyle ile podano w składnikach? Może powinno być na odwrót 200g maku i 50g skórki. Podoba mi się ten przepis, ale wydaje mi się, że 1/2 kg skórki to trochę za dużo.
Już poprawiłam proporcje … wkradł się błąd ;), dzięki z uwagę:) Pozdrawiam Aniela