Wafelki do lodów

Chrupiące, słodko-maślane wafelki do lodów … domowej roboty.

wafelki do lodów II (7) wafelki do lodów II (12) wafelki do lodów II (15)Składniki na ok. 12 sztuk:

2 jajka

1/4 szklanki śmietany kremówki 30%

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki cukru drobnego

50 g roztopionego masła

¼ szklanki oleju rzepakowego

szczypta soli

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dolewamy śmietanę, roztopione masło, olej, wsypujemy cukier. Miksujemy. Dosypujemy mąki i szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 5) wykładamy na środek 1,5 łyżki ciasta i zamykamy urządzenie. Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 3-4 minuty. Gotowego wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka. Na zwinięcie wafla mamy dosłownie kilka sekund! Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa