Wafelki do lodów
Chrupiące, słodko-maślane wafelki do lodów … domowej roboty.
2 jajka
1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki cukru drobnego
50 g roztopionego masła
¼ szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dolewamy śmietanę, roztopione masło, olej, wsypujemy cukier. Miksujemy. Dosypujemy mąki i szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Waflownicę rozgrzewamy (moja ma 5 stopni grzania, ustawiłam ją na 5) wykładamy na środek 1,5 łyżki ciasta i zamykamy urządzenie. Wafle pieczemy do czasu uzyskania złotego koloru, u mnie ok. 3-4 minuty. Gotowego wafla ściągamy z waflownicy i bardzo szybko zawijamy w rożek za pomocą gotowego stożka. Na zwinięcie wafla mamy dosłownie kilka sekund! Wafle odstawiamy do przestygnięcia ( ja rozłożyłam je na kratce i wstawiłam na ok. 10 minut do piekarnika z włączonym samym termoobiegiem, aby pozbyć się z nich wilgoci) i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Dodaj komentarz