Wafelki czekoladowe

Chrupiące wafle przełożone pyszną czekoladową masą … dla mnie smak dzieciństwa  ☺

wafelki czekoladowe (42)-2

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

200 g masła

4 łyżki cukru pudru

150 g kwaśnej śmietany 18%

4 łyżki mleka w proszku

Wykonanie:

W rondlu rozpuszczamy masło z mleczną i gorzką czekoladą. Dodajemy cukier puder i śmietanę. Składniki cały czas podgrzewany i mieszamy trzepaczką (rózgą kuchenną). Gdy masa zacznie wrzeć zestawiony rondel z palnika i wsypujemy mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Gorącą masą smarujemy wafle, na każdą warstwę zużywany ok. 3 – 4 łyżek czekoladowej masy.

Wafle mocno dociskamy. Następnie owijamy je folią, przyciskami deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.

Przełożone czekoladową masą wafle kroimy na małe prostokąciki. Wafelki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.

Smacznego!



 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl