Tort WUZETKA

Klasyczny czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną, polany czekoladą i przyozdobiony śmietanowymi rozetkami. Klasycznie i pysznie. Polecam!

WZka (40) kopiaWZka (29) wuzetkaWZka (33) kopia

Składniki:

4 jajek (w temperaturze pokojowej)

½ szklanki mąki pszennej tortowej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Dodatkowo:

500 ml śmietany kremówki 36%

½ szklanki cukru pudru

kilka wiśni kandyzowanych do dekoracji

sok z połówki cytryny

Polewa czekoladowa:

50 g mlecznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady

60 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

Biszkopt

Do mniejszej miski przesiewamy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki, mieszamy za pomocą szpatułki i krótko miksujemy do połączenia składników.

Puszystą masę przekładamy do formy (średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka) w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wystudzone ciasto  przekrawamy 2 równe części.

Bita śmietana

Do wysokiego naczynia przelewamy dobrze schłodzoną śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ładnie ubije dodajemy cukier puder i miksujemy. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Śmietanę można usztywnić żelatyną. Żelatynę (na podaną ilość śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy  do niej kilka łyżek śmietany, energicznie mieszamy i dodajemy do pozostałej śmietany pod koniec ubijania.

Dolny blat biszkoptu skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na niego bitą śmietanę, pozostawiając kilka łyżek śmietany do dekoracji i przykrywamy drugim blatem.

Polewa czekoladowa

Do rondla wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Składniki podgrzewamy na małej mocy palnika, mieszając do uzyskania gładkiej aksamitnej polewy.

Ciasta zalewamy polewą czekoladową odstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Następnie dekorujemy wierzch kleksami śmietany wyciśniętymi z rękawa cukierniczego i układamy na nich po wisience. Wuzetkę schładzamy 2 godziny w lodowce i podajemy.

Smacznego!

Jedna odpowiedź na „Tort WUZETKA”

  • Bardzo lubię w-z’ki . Twoja wygląda apetycznie, chyba sama muszę się o domową pokusić, bo jakoś jeszcze nie miałam okazji, żeby zrobić 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa