Tiramisu z malinami (bez jajek)

Pyszny i prosty deser … biszkopty nasączone kawą, przykryte puszystym śmietanowym kremem … podane ze świeżymi malinami … całość posypana ciemnym kakao. Deser możecie przygotować w szklankach lub prostokątnym naczyniu.

Składniki:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 30 % – 36 %

½ szklanki cukru pudru

200 g podłużnych biszkoptów

1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy

2 łyżki kakao

200 -300 g świeżych malin

Wykonanie:

Kawę zaparzamy, odstawiamy do przestygnięcia.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem  i serkiem mascarpone do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Śmietanowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego (bez tylki).

Kawę przelewamy do małej miseczki, aby łatwiej było nam namaczać biszkopty.

Nasączone kawą biszkopty rozkładamy w szklankach, wyciskamy śmietanowy krem, wrzucamy kilka malin i posypujemy kakao.

Deser możemy również przygotować w tradycyjnym prostokątnym naczyniu.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu, gdy cała powierzchnia będzie pokryta biszkoptami wyciskamy śmietanową masą. Na wierzch rozkładamy maliny wciskając je w krem. Następnie całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników przykrywając je pozostałym śmietanowym kremem. Desery wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Tiramisu z malinami (bez jajek)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa