Tarta ze szpinakiem serem pleśniowym i pomidorami

Wiosenna tarta ze szpinakiem, wyrazistym serem rokpol i aromatycznymi suszonymi pomidorami. Polecam, jako przystawkę na imprezę, przekąskę do lampki wina. Tarta świetne sprawdzi się również, jako danie obiadowe.

IMGP7771IMGP7767

IMGP7781 IMGP7757

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):

300 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

szczypta soli

Składniki farsz:

1 opakowanie mrożonego szpinaku

250 g sera pleśniowego (rokpol)

8-10 suszonych pomidorów

1 szklanki śmietany kremówki

2 jajka

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

10 pomidorków koktajlowych

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i  przekładamy je do formy nakłuwając widelcem.  Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Wykonanie farsz:

Szpinak rozmrażamy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Do większej miski wbijmy jajka i wlewamy śmietanę, całość roztrzepujemyy za pomocą rózgi kuchennej. Do mieszaniny dodajemy szpinak, rozkruszony ser pleśniowy, suszone pomidory i pieprz. Mieszamy i wylewamy na upieczone spód z kruchego ciasta. Na wierzch układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło, chociaż zimna równie dobrze smakuje.

Smacznego!

 

Jedna odpowiedź na „Tarta ze szpinakiem serem pleśniowym i pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa