Tarta z malinami i borówkami

IMGP3004

IMGP3009

Składniki na ciasto:

1 szkl. mąki

130 g masła

16 g cukru waniliowego

2 żółtka

Wykonanie:

Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Składniki na masę budyniową:

2 budynie śmietankowe

3/4 l mleka

1 kostka masła

3/4 szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem i cukrem na gładką masę.

Krem przekładamy na tarte, na wierzch układamy maliny i borówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa