Tarta z jabłkami i bezą

Jedno z mich ulubionych ciast … kruche ciasto z jabłkami, masą kajmakową i bezą. Pyszne, słodkie i wciągające 😉  … mój smak dzieciństwa.  Mama  często piekła ciasta na kruchym spodzie … zwłaszcza małe tarteletki… do dziś rozczula mnie ich pyszny maślany smak. Babeczki  były tak pyszne, że często wszystkie nie doczekały się farszu 😉  

Dziś sama jestem mamą 🙂 a smaki swojego dzieciństwa staram się przekazywać swoim córkom, często piekąc tarty i babeczki właśnie na  kruchym cieście …. miło mi potrzeć jak się nimi zajadają i podskubują kawałki kruchego ciasta 🙂

A wraz z przepisem na  pyszną tartę oraz przy okazji zbliżającego się Dnia Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu Manufaktura Wielkopolska
Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony wszystkie produkty w twoim koszyku.
Kod jest aktywny do 30.06.2019 r.

Składniki na kruchy spód (forma o wymiarach 34x24cm):

250 g mąki pszennej

150 g masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki :

1 puszka kajmaku

6-7 dużych jabłek

1 łyżeczka cynamonu

Składniki na bezę:

3 białek

170 g cukru drobnego

szczypta soli

Wykonanie farsz jabłkowy:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ok 1,5 cm kostkę. Jabłka wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon, 2 łyżki kajmaku. Jabłka podprażamy kilka minut do czasu aż trochę zmiękną ale nie rozpadną się.Odstawiamy.

Wykonanie kruche ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli  przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciastem wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane spód podpiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy bezę:

Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na chwilę odstawiamy.

Na podpieczony spód wykładamy masę kajmakową a następnie podprażone jabłka i na  wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego rozety z  bezy. Jabłecznik pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 st. C (z termoobiegiem),  następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok.25 minut.

Smacznego!



Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa