Smoothie szpinakowo-pietruszkowe

Zielone smoothie szpinakowo –pietruszkowe … z dodatkiem awokado  i selera naciowego. Pysznie i zdrowo!

Pytacie mnie często, czy mocno jest wyczuwalne pietruszka lub seler naciowy, odpowiedź brzmi tak, bo przecież one są w naszym koktajlu, … ale uwag zawsze lub prawie zawsze w moich przepisach na smoothie znajdziecie kawałek imbiru  … i to właśnie on nadaj koktajlowi ciekawego smaku, tłumiąc jednocześnie smak selera czy pietruszki. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę ze zielonymi i koktajlami to polecam zamiast wody dodać jednak soku (dobrej jakości) będzie one słodsze i bardziej przyjemniejsze w smaku. Dzieci też chętniej wypija takie smoothie.

Składniki:

dwie garście świeżych liści szpinaku

1 mały pęczek pietruszki

1 łodyga selera naciowego

½ awokado

ok.2 cm imbiru

2 łyżki syropu z pigwy ewentualnie soku z cytryny

500 ml soku pomarańczy lub wody mineralnej

Wykonanie:

Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do malaksera. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Miąższ z połówki awokado wybieramy łyżką i przekładamy do malaksera. Dodajemy obrany imbir i pokrojony w ok. 2 cm kawałki seler naciowy. Wlewamy sok z cytryny,  odrobinę soku pomarańczowego lub wody w zależności, co używamy i  miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy.  Dolewamy pozostałą wodę lub sok i miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej masy.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Smoothie szpinakowo-pietruszkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa