Sernik z rozetami z masy kukułkowej

Sernik na ciasteczkowym spodzie …na wierzchu z zapiekaną polewą śmietanową … wykończony rozetami z masy krówkowej o smaku kukułkowym. Po prostu dobry kawałek sernika  🙂 

Składniki na ciasteczkowy spód:

250 g maślanych herbatników

1 łyżka oleju kokosowego

Składniki – masa serowa:

1,2 kg twarogu tłustego

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

125 g masła

100 ml śmietany kremówki 30-36%

Na wierzch masy serowej:

200 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki cukru

Dodatkowo spód:

100g masy kajmakowej kukułkowej

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym.

Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, dociskając spód łyżką.

Masa serowa

Twaróg mielimy 2-krotnie lub blendujemy na gładką masę, ja zblendowałam. W większej misce ucieramy jajka z cukrem, masłem i mąką ziemniaczana oraz śmietaną. Następnie dodajemy w trzech partiach ser i ucieramy blenderem do uzyskanie jednolitej masy. Masę serową możecie zmiksować, ale nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!

Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 20 min. w temperaturze 170 st. C (grzałka góra-dół), po tym czasie zmniejszamy temperaturę to 150 st. C i pieczemy 60 min. Otwieramy piekarnik, ostrożnie wysuwamy sernik, polewamy go kwaśną śmietaną rozmieszaną z cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut, nadal w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik ostawiamy do wystygnięcia, a następnie kilkanaście godzin schładzamy w lodówce.

Przed podaniem sernik dekorujemy rozetami z masy kajmakowej.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa