Sernik piernikowy

Puszysty sernik w świątecznym wydaniu … piernikowy smak i wygląd 🙂

Składniki na masę serową:

1 kg sera (użyłam sera mielonego z wiaderka)

7 jajek

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

120 g masła, roztopionego

1 budyń waniliowy (40g) w proszku

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki mąki tortowej

200 ml mleka (dałam śmietany 18%)

50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

250 g pierników

Uwaga!

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24×24 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy pierniki. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (bez termoobiegu).

Do misy  miksera przekładamy twaróg (użyłam mielonego jeżeli takiego nie dajecie należy zmielić  go minimum 2 -krotnie). Do twarogu dodajemy same żółtka, połowę cukru, roztopione masło i miksujemy do czasu aż składniki się połączą.Cały czas miksując dolewamy mleko i śmietanę, dosypujemy mąkę i budyń w proszku oraz przyprawę do piernika.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dosypujemy partiami pozostały cukier. Masę serowa łączmy delikatnie z białkami. Ciasto przekładamy na herbatniki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik zostawiamy na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik podajmy posypany cukrem pudrem lub polany lukrem, dekorujemy piernikami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl