Ravioli ze szpinakiem i fetą

Pierożki ze szpinakiem i serem feta podane z oliwą i czosnkiem.

ravioli ze szpinakiem (27) ravioli ze szpinakiem (4) ravioli ze szpinakiem (24)

Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej poznańskiej

2 jajka

½ łyżeczki soli

8-10 łyżek gorącej wody

Składniki na farsz:

450 g szpinaku może być mrożony

200 g sera feta

2 ząbki czosnku

świeżo zmielony pieprz do smaku

Dodatkowo:

2 ząbki czosnku pokrojone w plastry

3-4 łyżki oliwy extra vergine

Wykonanie farsz:

Szpinak rozmrażamy, przekładamy na patelnie doprowadzamy do wrzenia, staramy się, aby jak najwięcej wody odparowało. Do szpinaku rozkruszamy fetą, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy, aby ser się ładnie rozpuścił i połączył ze szpinakiem. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Wykonanie ciasto:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo wodę. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby zmiękło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część cienko rozwałkowujemy na dwa tej samej wielkości prostokąty, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na jednej części ciast rozkładamy po łyżeczce farszu. Ciasto wokół farszu smarujemy pędzlem wodą. Przykrywamy drugim płatem ciasta i delikatnie przyciskamy, a następnie radełkiem wykrawamy kwadraty.

Ravioli wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 1 minuty po czasie jak wypłyną na wierzch. Odcedzamy z wody i przekładamy na patelnię, na której między czasie rozgrzaliśmy oliwę z płatkami czosnku. Ravioli podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Podajemy prosto z patelni.

Smacznego!

ravioli ze szpinakiem (38) ravioli ze szpinakiem (32)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa