Ramen
Ramen to tradycyjna japońska zupa, rosół, … czyli makaron, kawałki mięsa, jajka i zieleniny zalane aromatycznym wywarem, podawane w miseczce. Istniej wiele rodzai ramenu w zależność od upodobań smakowych kucharza, dodanego mięsa, przypraw i innych składników. Gotując go samemu może skomponować ramen według własnego upodobania. U mnie dziś ramen w nieco spolszczonej wersji … pyszny, rozgrzewający i aromatyczny.
Składniki:
500 g kości wieprzowych i drobiowych (korpus)
2 marchewki
1 mała cebulka
3-4 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1-2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur
1 – 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
300 g makaronu ramen (specjalny makaron do tego typu zupy)
kiełki rzodkiewki
2 jajka ugotowane na miękko lub twardo
ziarna sezamu do posypania
Wykonanie
Do dużego garnka wkładamy umyte kości wieprzowe i drobiowe, zalewamy je zimna wodą, dodajemy marchewki, cebulę, kawałek imbiru i rozgnieciony czosnek. Zagotowujemy, po czasie gdy pojawia się szumowiny zbieramy je za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejszamy moc palnika, dodajemy przyprawy i sos sojowy, gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny.
Jajka gotujemy, obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Gotujemy makaron al dente. Makaron rozkładamy do misek, dodajemy jajko, kawałki mięsa i marchewki wyciągnięte z bulionu. Całość zalewamy gorącym bulionem (przelewając go przez sito), na wierzch dodajemy kiełki rzodkiewki i odrobinę ziaren sezamu.
Smacznego!
hmm moze byc to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego polskiego, niedzielnego rosolu:) Musze wyprobowac – dzieki za przepis;)
polecam:)