Placuszki z jabłkami

Placuszki z dodatkiem potartych jabłek …podawane z cukrem pudrem … doskonałe o każdej porze dnia 🙂

placuszki z jabłkiem (6)-2-2 placuszki z jabłkiem (14)-3-2

Składniki:

3 średniej wielkości jabłka

250 ml mleka

2 jajka

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru

2 łyżki oleju

Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z jabłek i odstawiamy.

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Miksujemy przez chwile do czasu połączenia składników. Następnie dodajemy mąką i proszek do pieczenia oraz olej, miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciast dodajemy potarte jabłka, dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

3 odpowiedzi na „Placuszki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa