Placuszki z jabłkami
Placuszki z dodatkiem potartych jabłek …podawane z cukrem pudrem … doskonałe o każdej porze dnia 🙂
Składniki:
3 średniej wielkości jabłka
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z jabłek i odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Miksujemy przez chwile do czasu połączenia składników. Następnie dodajemy mąką i proszek do pieczenia oraz olej, miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciast dodajemy potarte jabłka, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy ciasto formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
A przepraszam,ile tych jajek?Bo w składnikach nie jest podane;-)
Już dopisuje:) 2 jajka . Pozdrawiam:)
Super przepis 🙂 puszyste placuszki 🙂