Pizza z beszamelem, grillowanym bakłażanem i czarnymi oliwkami

Domowa pizza w nieco innej odsłonie … domownikom bardzo zasmakowała 🙂 przez co śmiało Wam polecam! Chrupiące ciasto drożdżowe z delikatnym sosem beszamelowym, grillowanym bakłażanem, czarnymi oliwkami i nieco pikantnymi kiełkami rzodkiewki.

Składniki na ciasto 2 średnie pizze:

2 szklanki mąki pszennej poznańskiej

2/3 szklanki ciepłej wody

15 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła bez laktozy marki Mlekovita

1 łyżka kopiaste mąki pszennej

1 szklanka mleka bez laktozy marki Mlekovita

sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

4 plastry żółtego sera gouda bez laktozy marki Mlekovita

1 mała czerwona cebula

1/2 bakłażana

2 garście czarnych oliwek

kilka zielonych oliwek

garść kiełek rzodkiewki

oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy z pomocą miksera z końcówka haka lub ręcznie z pomocą drewnianej łyżki, w razie potrzeby odrobinę podsypujemy mąką. Wyrobione, elastyczne i gładkie ciasto przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Sos beszamelowy

W małym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając podsmażamy przez kilka sekund masło. Następnie cały czas mieszając wlewamy zimne mleko i doprowadzamy sos do wrzenia. Zestawiamy z palnika, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli mimo starannego mieszania w sosie zrobiły się wam grudki, beszamel możecie zblendować.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 230 st. C do środka wstawiamy blachę z wyposażenia piekarnika lub kamień do pizzy.

Bakłażana kroimy na pół a następnie wzdłuż na ok 4 mm plastry. Każdy kawałek bakłażana skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej. Odstawiamy.

Oliwki odsączamy z zalewy i kropimy na połówki. Cebule szatkujemy na cieniutkie krążki. Ser ścieramy na tarce lub jeśli używamy w plasterkach kroimy na kawałki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, dzielimy na a pół. Z każdej części delikatnie wyrabiamy i formujemy okrąg lub prostokąt. Placek przekładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy na ok 7 minut. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy sosem beszamelowym. Na sosie rozkładamy ser, cebulę, grillowanego bakłażana,  oraz oliwki. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na około 7-10 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy kiełkami rzodkiewki i skrapiamy oliwa.

Smacznego!


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa