Pizza Margherita

Pizza Margherita to klasyczna włoska pizza … upieczona ponoć pierwszy raz w 1889 roku dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej przez neapolitańskiego piekarza, który to dla niej właśnie stworzył trzyskładnikową potrawę nawiązującą do flagi Włoch … sos pomidorowy (czerwień), mozzarella (biel) i listki świeżej bazylii (zieleń). Nam najlepiej jednak smakuje z rukolą, stąd małe odstępstwo od tradycji ;).

Pizza Margherita (12)Pizza Margherita (13)

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej poznańskiej

3/4 szklanki ciepłej wody

7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 szczypta soli

3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos pomidorowy:

3 – 4 dojrzałe pomidory

1 średnia cebula

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

sól morska do smaku

Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli

kilka listków świeżej bazylii lub rukoli

oliwa z oliwek extra vergine do skropieni pizzy

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowujemy sos. Pomidory zaparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wlewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zaszkli dodajemy pomidory i sól gotujemy na wolnym ogniu do miękkości aż pomidory się rozpadną a sok zredukuje.

Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. W piekarniku nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na okrąg ok. 25- 30. Tak przygotowany spód do pizzy przekładamy na rozgrzany kamień lub blachę i pieczemy ok. 10 min. Następnie lekko podpieczone ciasto wysuwamy ostrożnie z pieca, smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze kilka minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

Pizze podajemy z listkami bazylii lub rukoli, jeśli lubicie, skrapiamy całość oliwą.

Smacznego!

Pizza Margherita (2)

Jedna odpowiedź na „Pizza Margherita”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa