Panna cotta z kroplą blue curacao

Panna cotta, czyli gotowana śmietana z dodatkiem cukru i żelatyny. Słynny deser pochodzący z północnych Włoch. W Polsce coraz częściej gości na naszych stołach, ze względu na swój smak oraz prostotę wykonania. Deser możemy podawać z różnymi dodatkami tj. musy owocowe, syropy, likiery lub po prostu ze świeżymi owocami.

IMGP6666 IMGP6667IMGP6656

Składniki:

250 ml śmietany kremówki (36%)

250 ml mleka (3,2%)

½ szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku

2 łyżeczki wody

1 łyżeczka mocnego alkoholu np. whisky

2 łyżeczki blue curacao

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżeczkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko i śmietanę, wsypujemy cukier, energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do rondla dodajemy alkoholi, całość zagotowujemy, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 6 silikonowych foremek lub filiżanek, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Panna cottę przed podaniem wyjmujemy z foremek i polewamy syropem blue curacao.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa