Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Parę dni temu podczas spaceru natknęłam się na piękny krzak czarnego bzu … właśnie kwitną czarne bzy! Oczywiście nie mogłam przejść koło niego obojętnie i nazrywałam kilka dorodnych baldachów. Te malutkie, cudownie pachnące kwiatki już dawno skradły moje serce:) a to za sprawą mojej Mamy, która to od dawna zaopatruje nas w cudowne syropy i nalewki,) właśnie z kwiatów czarnego bzu, ale i nie tylko …

Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, kieliszki do likierów

Przypomniało mi się też, że jeszcze mam zeszłoroczną nalewkę z kwiatów bzu od Mamy! Przez co dziś przyszedł mi na myśl przepis na pyszny deser z wykorzystaniem spacerowej zdobyczy. A, że jeszcze odkryłam w spiżarni nalewkę to poszłam za ciosem i wyciągnęłam starą, rodzinną karafkę oraz piękne kieliszki z prezentu od Teściowej, dawno nieużywane. … Długo stały w szafce i już żałuję, ze tak długo …. trzymałam je w ukryciu zamiast cieszyć moje (i Wasze) fotograficzne oko. A przecież nalewki i likiery są wręcz stworzone do podawania ich w odpowiednim do tego szkle praz celebrowania ich smaków i aromatów.

Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, kieliszki do likierów, likier z kiwatów czarnego bzu

Otóż likiery podajemy, jako digestif, czyli po posiłku, a jeśli jest też deser to po deserze w celu ułatwienia trawienia. Likierów nie podajemy do posiłku, ponieważ ich intensywny i słodki smak nie koniecznie będzie współgrał ze smakiem serwowanych potraw.

Likier możemy tez mieszać z innymi napojami tworząc różnego rodzaju koktajle, ale wówczas w takiej formie musimy pamiętać, aby podać je przed posiłkiem, jako aperitif.

Likiery serwujemy w małych kieliszkach ( o pojemności 30-80 ml) opartych przeważnie na nóżkach. Kształt takich kieliszków jest zazwyczaj pociągły na dole wąski, rozszerzający się ku górze, ale i też pękate kształty dobrze się sprawdzają. Kieliszki do likierów zrobione są zazwyczaj z grubszego szkła, przeważnie są także pięknie zdobione i tłoczone.

Tu macie przykład takich kieliszków, które wypatrzyłam w sklepie internetowym Bokono.pl, gdzie możecie zakupić piękne kieliszki do likierów i nalewek.

rodzaje kieliszków do likieru

Oczywiście kieliszki to ważny elementem podania likieru, ale musimy również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu trunków. A do tego w przypadku likierów najlepiej sprawdzają się pięknie zdobione szklane karafki. Stanowiące nierzadko uroczą ozdobę naszych stołów.

Pamiętajmy także, że najpyszniejszy likier nie będzie już tak zachwycał swoim smakiem, jeśli podamy go w niedoczyszczonym kieliszku.

Dlatego pamiętajmy, aby odpowiednio zadbać o nasze szkło, jeśli myjecie kieliszki w zmywarce zwróćcie uwagę czy nie pojawiły się na nich zacieki, u mnie się to często zdarza. Dlatego zazwyczaj myję kieliszki ręcznie, a następnie dokładnie poleruje papierowym ręcznikiem lub bawełnianą, niepozostawiającą „kłaczków” ściereczką. Przed podaniem zawsze jeszcze sprawdzamy i przecieram kieliszki, bo przecież takiego szkła nie używamy codziennie a w szafkach i witrynkach też się kurzy.

Ale się dziś rozpisałam, ale to pewnie dlatego, że stare rodzinne pamiątki i piękne stołowe nakrycia zawsze mnie inspirują 🙂 … pewnie też takie spaczenie pasjonata fotografii kulinarnej 🙂

Ale już wracam do przepisu, … do kwiatów czarnego bzu smażonych na głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym. Smak was zachwyci! Słodki, miodowy posmak kwiatów w chrupiącym cieście … do tego odrobina nalewki, pycha!

Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, kieliszki do likierów

Składniki:

 10-12 baldachów kwiatów czarnego bzu

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jajka

2 płaskie łyżki cukru

½ szklanki mąki

½ szklanki mleka

szczypta soli

Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Baldachy kwiatów czarnego bzu myjemy, a robimy to w następujący sposób. Każdego baldach otrzepujemy z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie zanurzamy w misce z wodą, delikatnie otrzepujemy z nadmiaru wody i układamy na bawełnianym ręczniku do całkowitego osuszenia. Jeżeli kwity czarnego bzu macie ze swojego ogrodu, a niedawno padał deszcz to wystarczy je delikatnie otrzepać i są gotowe do smażenia.

Wykonanie ciasto naleśnikowe:

W rondla o średnicy podobnej do największego baldacha bzu jakiego mamy wlewamy olej na ok. 4-5 cm wysokości. Olej rozgrzewamy do ok. 180 st. C

Do miski z szerokim płaskim dnem (wygodnie będzie nam zanurzać duże baldachy kwitów bzu) wbijamy jajka i wsypujemy cukier, dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy mleka, gdyż ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną.

Kwiaty czarnego bzu smażymy pojedynczo. Osuszony kwiat łapiemy za ogonek delikatnie zanurzamy w cieście, wyciągamy, chwilę trzymamy kwiat w górze, aby nadmiar ciasta spłyną, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju przyciskając do dna rondla. Smażymy kilkanaście sekund lub do czasu aż ciasto ładnie się zarumieni.  Upieczonego baldacha odkładamy na papierowy ręcznik. Z pozostałymi kwiatami postępujemy podobnie.

Smacznego i na zdrowie!

Baldach kwiatów czarnego bzu podczas smażenia.

Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, proces smażenia

Gotowe do podania kwiaty czarnego bzu w cieście.

Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, kieliszki do likierów Przepis na Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, kieliszki do likierów

Na „Kawie i Czekoladzie” nie może zabraknąć likieru kawowego 🙂

Likier kawowy, kieliszki do likieru Likier kawowy, kieliszki do likierów Likier kawowy, kieliszki do likieru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl