Kanapka z pastą z ciecierzycy, awokado i rzeżuchą

Na śniadanie lub kolację … kanapka na razowym pieczywie … posmarowana pastą z cieciorki, obłożona plasterkami dojrzałego awokado, skropiona oliwą, posypana świeżo mielonym pieprzem … ze świeżą rzeżuchą … pycha!

Składniki:

Razowe pieczywo dobrej jakości

Pasta z ciecierzycy z poniższego przepisu

½ dojrzałego awokado

rzeżucha

kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine

Składnik na pastę z ciecierzycy:

400 g ciecierzycy z puszki

1 ząbek czosnku

1 średniej wielkości pieczony lub gotowany burak

2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrany czosnek, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej pasty w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody lub oliwy.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ obieramy ze skórki i kroimy na plasteki.

Kromki razowego pieczywa smarujemy pasta z ciecierzycy. Na wierzchu układamy kawałki awokado i rzeżuchę. Kanapki skrapiamy oliwa i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa