Kanapka z grillowanym serem halloumi i konfiturą z czerwonej cebuli

Chrupiące pieczywo  z grillowanymi wstążkami cukinii i serem halloumi … z lekką sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych … całość podkręcona konfiturą z czerwonej cebuli.

grillowany halloumi (34)grillowany halloumi (2)grillowany halloumi (9)grillowany halloumi (13)

Składniki:

2 podłużne, pełnoziarniste bułki

100 g sera halloumi

1/2 małej żółtej cukinii

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine

2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli do mięs i serów Stovit

1/3 awokado

garść rukoli

kilka pomidorków koktajlowych

Składniki na winegret:

1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

kilka kropel soku z cytryny

sól morska

Wykonanie:

Składniki na winegret umieszczamy w małej miseczce. Mieszamy i odstawiamy.

Cukinię kroimy na cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrojoną delikatnie skrapiamy oliwą.

Bułki przekrawamy na pół, układamy przekrojoną częścią na patelni grillowej lub grillu i podpiekamy. Pieczywo odkładamy na deskę.

Na patelnie wrzucamy plasterki cukinii, grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony. Odkładamy na deskę.

Ser halloumi kroimy na około pół centymetrowe kawałki, grillujemy z każdej strony na złoty kolor.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, dodajemy rukole i skrapiamy winegretem.

Pieczywo smarujemy czerwoną cebulą, układamy wstążki grillowanej cukinii, kawałki awokado, sałatkę z rukoli i pomidorków oraz ser halloumi. Podajemy.

Smacznego!

Tu znajdziecie więcej pomysłów na zastosowanie konfitury z czerwonej cebuli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa