Grillowana pierś z kurczaka

Szybka i zawsze udająca się potrawa z grilla / pod warunkiem, że jej nie spalimy 😉 / Można ją podawać z ulubionymi sosami, grillowanym pieczywem, ziemniaczkami lub innymi warzywami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałat.

IMGP2023IMGP2015

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczak

½ łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/3 łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano lub inne ulubione zioła

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Pierś z kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś przekrawamy wzdłuż na dwie części. Filety skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami i ziołami. Odstawiamy na 15 – 20 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kurczaka wrzucamy na rozgrzanego grilla i grillujemy na złoty kolor z każdej strony.

Ilość przypraw można zwiekszyć lub zmniejszyć, wedle uznania!

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa