Flaugnarde z borówkami

Flaugnarde … owoce zalane naleśnikowym ciastem, zapieczone w piekarniku …podawane na zimno lub na ciepło … oprószone cukrem pudrem … prosty francuski deser bardzo podobny do pieczonych naleśników popularnych w Skandynawii … Polecam!

borówki w ciescie nalesnikowym (3) borówki w ciescie nalesnikowym (6) borówki w ciescie nalesnikowym (25)

 Składniki:

4 jajka

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

200 g borówek

masło do wysmarowania formy

2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, odstawiamy.

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz jeśli dodajemy miód lub słodki syrop. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy borówki. Flaugnarde pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne 🙂 . Flaugnarde podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa