Dynia pieczona z rozmarynem

Kawałki dyni olbrzymiej posmarowane oliwą z oliwek, posypane kolorowym pieprzem, pieczone z aromatycznym rozmarynem i świeżą żurawiną.  Pyszny dodatek do sałatek i dań głównych.

dynia pieczona (2) dynia pieczona (3)

 Składniki:

¼ dyni olbrzymiej

oliwa z oliwek extra vergine

pieprz kolorowy, świeżo mielony

garść świeżej żurawiny

kilka gałązek rozmarynu

Wykonanie:

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Dynię kroimy na kawałki ok. 2-3 cm grubości, obieramy ze skórki. Rozkładamy na blasze. Każdy kawałek dyni smarujemy oliwą i posypujemy pieprzem. Rozkładamy gałązki rozmarynu. Dynię pieczemy w 200 st. C (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut. Na ok. 5 minut przed końcem otwieramy piekarnik i rozsypujemy żurawinę.

Tak upieczona dynia świetnie smakuje sama lub jako dodatek do sałatek albo dań głównych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl