Drożdżówki z budyniem

Puszyste drożdżówki (bułeczki) z budyniem. Idealne do kubka porannej kawy. Dzieci także chętnie po nie sięgają  :-).

drożdzówki z budyniem (20)-2drożdzówki z budyniem (9) drożdzówki z budyniem (14)

Składniki:

¾ kg mąki pszennej 

½ kostki margaryny

¾ szklanki cukru

1 ½ szklanki mleka

2 jajka

14 g suchych drożdży

szczypta soli

Dodatkowo:

1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego

500 ml mleka

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki goręcej wody

Wykonanie:

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, wsypujemy drożdże i mieszamy. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem, do czasu aż tłuszcz się rozpuści (mleko powinno być dobrze ciepłe, niegorące!). Jajka roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej lub widelca. Przelewamy do miski z suchymi składnikami, dodajemy mleko z miodem i margaryną. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości mandarynki, podsypujemy mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód i spłaszczamy je. Drożdżówki układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienie np. z pomocą spodu od szklanki i nakładamy po łyżce budyniu. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min, do czasu aż się ładnie zarumienią.

Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa