Drożdżowa rolada makowa

Makowiec zwijany…jeszcze ciepły…

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

IMGP4986

IMGP4672 IMGP4692 IMGP4686

  IMGP4709

Składniki:

375 g mąki

2 jajka

150 ml mleka

½  łyżeczki soli

50 g masła

50 g cukru pudru

8 g suchych drożdży

Dodatkowo:

600 g gotowej masy makowej

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Jajka roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z mąką, cukrem i drożdżami wlewamy jajka i ciepłe mleko z masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min. Szykujemy dwie formy „keksówki” smarując je masłem i wykładając papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wykładamy na stolnicę i dzielimy na dwie  części. Każdą cześć ciast wyrabiamy podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Rozkładamy połowę masy makowej i delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku, układamy do formy. Ciasto odstawiamy na 15 minut  aby lekko się napuszyło. Drożdżowe zawijańce pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa