Ciasto z rabarbarem

Przepis na ciasto, które gości na moim stole od początku lata do późnej jesieni …zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu … tym razem w wersji z rabarbarem, ale ciasto świetnie smakuje również z truskawkami, wiśniami, porzeczkami, śliwkami, jabłkami …

IMGP8822 IMGP8839 IMGP8868

Składnik:

500 g rabarbaru (4-5 badyli, obranych i pokrojonych w kostkę)

4 jajka

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki pszennej

½ szk. mąki ziemniaczanej

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

masło do wysmarowania blachy

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszysto, a następnie stopniowo dodajemy mieszaninę mąki z proszkiem. Całość ucieramy lub miksujemy do połączenia składników. Białeka ze szczyptę soli ubijamy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Do utartego ciasta, delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C., (do suchego patyczka). Upieczone ciasto, przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl