Ciasto z agrestem

Sezon na agrest w pełni 🙂  co z niego zrobić?! Najlepiej upiec z tym zielonymi, pasiastymi owocami pyszne ciasto 🙂 . Polecam przekładaniec z agrestem … biszkopt … owocowa warstwa ze sporej ilości agrestu zagotowanego z budyniem, schłodzona  … następnie pokryta warstwą bitej śmietany i na wierzch biszkopciki polane lukrem!

Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 34cm x24cm):

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem śmietanowy:

500 ml śmietany kremówki 30-36 %

250 g serka mascarpone

Składniki na warstwę agrestową:

5 łyżek cukru pudru

1,2 kg agrestu

2 budynie śmietankowe

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka wody

Dodatkowo:

200 g podłużnych biszkoptów

1 szklanka cukru pudru do zrobienie lukru

Wykonanie biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 165 st. C z termoobiegiem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Używam takiej z odpinanym brzegiem.  Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 25-30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 165 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie warstwy z agrestu:

Agrest myjemy i odszypułkowujemy. Przekładamy do większego garnka wlewamy pół szklanki wody. Budyń z mąką ziemniaczaną rozrabiamy w miseczce z połową szklanki wody. Gdy agrest się zagotuje pomału wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy, aby cała masa zgęstniała. Gorącą owocowa masę przelewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki.

Śmietanowy krem

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Śmietanowy krem przekładamy na agrestowa warstwę, wyrównujemy i na wierzchu układamy biszkopty. Ciasto polewamy lukrem (cukier puder rozmieszany z 2 łyżkami wody)

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na cała noc, aby biszkopty zmiękły.

Smacznego

Przepisów na podobne ciasto w internecie sporo, ja zainspirowałam się ciastem z „Moich Wypieków”

4 odpowiedzi na „Ciasto z agrestem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa