Zakwas na żurek

Przepis na zakwas na żurek … najwyższa pora na jego przygotowanie! Kto jeszcze nie zrobił zaczynu na przepyszny wielkanocny żurek, nic straconego! Proces powstawania zakwasu na żur możemy przyspieszyć dodając do niego łyżkę zakwasu chlebowego. Ja właśnie wczoraj przygotowałam zaczyn na żur, dodała gotowego zakwasu chlebowego, który to zagościł w moim domu dzięki uprzejmości mojego Sąsiada 🙂

Ps. zaraz zabieram się  za wyrabianie domowego chleba  🙂 


Składniki:

5 łyżek mąki żytniej

1 łyżka otrąb żytnich

700 ml wody

5 ząbków czosnku

4 ziela angielskie

3 liście laurowe

1 łyżka zakwasu na chleb (dodajemy, jeśli chcemy przyśpieczyć proces powstania zakwasu na żurek)

Wykonanie:

Do słoika wsypujemy mąkę i otręby oraz zakwas chlebowy, zalewamy letnią przegotowaną wodą i mieszamy. Dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszamy. Zakwas powinien być gotowy po kilku dniach, jeśli dodaliście zakwasu chlebowego to prędzej.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Zakwas na żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama
Reklama
Archiwa
Lista Blogów Kulinarnych
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl