Tort owocowy z bitą śmietaną

Prosty, klasyczny tort z owocami i bitą śmietaną. Polecam!

tort owocowy (79) tort owocowy (48) kopia tort owocowy (27) tort owocowy (24) tort owocowy (8)

Składniki na biszkopt (tortownica średnicy 24cm)

5 jajek

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki 30-36 %

250 g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

250 ml dżemu truskawkowego

1 pomarańcza

garść winogron zielonych

garść winogrono czerwonych

1 kiwi

sok z 1 cytryny do skropienia biszkoptu

100 g białej czekolady startej na tarce o grubych oczkach

Wykonanie biszkopt:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.  Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanowy krem

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy sokiem z cytryny smarujemy kremem i połową dżemu, ponownie smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem, czynność powtarzamy. Wierzch i boki tortu smarujemy śmietankowym kremem, a następnie boki tortu obsypujemy wiórkami czekoladowymi.

Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Winogrona myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na połówki. Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Tort przyozdabiamy owocami, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego!

9 odpowiedzi na „Tort owocowy z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa