Tort Kiwi
Wiosenny, zielony torcik. Puszyste ciasto biszkoptowe przełożone słodką, bitą śmietaną, przełamaną orzeźwiającymi owocami, cudnie zielonego, kiwi. Tort pięknie prezentuje sie na stole. Polecam!
Składniki na biszkopt forma o średnicy 24 cm
4 jajka w temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli
Składniki na zielony krem
¾ litra śmietany kremówki
1 płaska łyżeczka zielonego barwnika w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
6-7 kiwi
Wykonanie ciasto biszkoptowe
Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W mniejszej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 30 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie zielony krem
Do wysokiego naczynie wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i zielony barwnik. Ciasto biszkoptowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Tort dekorujemy pociętymi w cienkie plastry owocami kiwi.
Smacznego!
Ależ ma kolor! Wygląda tak fantazyjnie 🙂
Ale super wygląda. Z chęcią wypróbuje 🙂