Proste ciasto drożdżowe z porzeczkami

Puszyste ciasto drożdżowe z duża ilością owoców, kruszonki i lukru. Smaczne i prost w wykonaniu. Idelane na letnie piknikowanie.

IMGP9240IMGP9242 IMGP9237

Składniki na ciasto:

600 g mąki pszennej

½ kostki margaryny

¾ szklanki cukru

12 g suchych drożdży

2 szklanki mleka

2 jajka

szczypta soli

Dodatkowo:

2 szklanki czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)

Składniki na kruszonkę:

ok. ½ szklanki mąki

ok. ¼ kostki margaryny

ok. ½ szklanki cukru

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy suche drożdże. Suche składniki mieszamy, a następnie wbijamy do nich jajka. W rondlu podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem ( uwaga! margaryna powinna się rozpuścić w ciepłym mleku, nie gorącym!). Rozpuszczone w mleku składniki wlewamy do miski z mąką, drożdżami i jajkami. Wszystkie składniki łączymy wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy porzeczkami, a następnie kruszonką (mrożonych porzeczek nie trzeb rozmrażać). Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę  na 180 st. C i  pieczemy ok. 35 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni.

Wykonanie kruszonki:

Do naczynia, w który zarabialiśmy ciasto wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy margarynę. Kruszonkę wyrabiamy ręką, rozkruszamy w palcach, aby powstały „kruszonki”.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (cukier puder+ odrobina gorącej wody).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa